Luna mai a fost “luna curățeniei in Bihor”, o acțiune amplă de ecologizare la care și școala noastră a participat.
Concursul “Campionatul bihorean al curățeniei” s-a desfășurat în perioada 1-31 mai 2024 fiind organizat de EcoColect Bihor și Consiliul Județean Bihor și a oferit prilejul elevilor noștri să-și exerseze spiritul civic și să contribuie la realizarea unui viitor mai curat pentru întreaga comunitate.
La acțiunea de ecologizare au participat elevii din clasele V-VIII care s-au deplasat spre parcul de pe str. Barcăului și străzile din apropiere unde au reușit printr-un efort comun să curețe și să strângă gunoaiele care nu erau depozitate corespunzător. S-au dovedit a fi deosebit de implicați și doritori a lasă în urma lor un loc mai curat.
Nici ciclul primar nu s-a dat înapoi de la această provocare, ba chiar au acceptat-o cu mult elan și entuziasm. A fost pentru prima dată când le-am propus așa ceva: să ne punem mănuși, să luăm saci menajeri și să “colindăm” printre blocuri, pe străduțele din apropierea școlii și să adunăm gunoi. N-ai zice că poate fi plăcută o astfel de propunere și totuși, s-a dovedit a fi chiar mai mult decât atât. Pe lângă faptul că au lucrat în echipe dezvoltând astfel calități și deprinderi sociale, bazându-se unii pe alții, elevii au avut ocazia să înțeleagă foarte practic cât de repede și ușor poluăm planeta atunci când nu ne pasă suficient.
Fiecare clasă de ciclu primar participantă la această provocare a ales o zonă din proximitatea școlii și preț de o oră au adunat tot ce găseau aruncat pe jos: flacoane, ambalaje, resturi de țigări, hârtii, resturi de mâncare, doze de suc, sticle. Mare le-a fost mirarea când au văzut cât de multe gunoaie sunt într-o zonă care la prima vedere pare curată. Întorși înapoi în sala de clasă, fiecare clasă a avut oportunitatea să tragă multe învățături dintr-o activitate ce nu promitea atâtea la început: copiii au înțeles importanța implicării fiecăruia în protejarea mediului în care trăim, au văzut cât de repede se poate face curățenie dacă ne unim forțele, că munca presupune efort dar aduce multe satisfacții. Toți ne-am simțit bine implicându-ne, dar fiecare a adus un plus comunității.
Prof. Adriana Silaghi-Lucaci
Prof. înv. primar Mariana Moțoc