În perioada 1-19 noiembrie 2023, elevi din clasele V B, VII A, IX B, X A, X B, XI A, XI B, XII A și XII B, sub coordonarea profesorilor diriginți, au ales să se implice în campania națională 19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor”, ediția a 11-a, inițiată de Federația Internațională a Comunităților Educative-Secțiunea România, în colaborare cu mai mulți parteneri.

Dna prof. Anca Știube, diriginta clasei a V-a B, a dezbătut problema diverselor abuzurilor asupra copiilor, tipuri de abuzuri și efecte ale acestora, elevii realizând ca și produse finale, desene, eseuri și chiar un joc de rol.

Dna prof. Rodica Moțiu, l-a avut ca și invitat pe dl Marius Șinca, expert în securitate cibernetică și președinte al Fundației Șinca. Împreună cu elevii clasei a VII-a A, cei doi au desfășurat o activitate pe tema bullyingului/cyberbullyingului, având ca și scop o mai bună prevenire a fenomenului violenței asupra copiilor și a tinerilor, în vederea schimbării comportamentului social, a prevenirii hărțuirii.

Elevii claselor X A, X B și XI A, împreună cu prof. dr. Alina Burcă și prof. Gabriela Necea au discutat teme precum  Siguranța online, respectiv, Traficul de persoane, sub îndrumarea prof. psiholog Ioan  Tamaș. S-au prezentat mesajele malware de tip Flubot ca instrument pentru fraudele prin SMS, respectiv, pași pentru protejarea contului de internet banking în cazul unui malware, fraudele legate de investiții financiareinvestment frauds,precum și caracteristici generale pentru identificarea lor, pericolele social media privind traficul de persoane etc. S-au discutat și modalități eficiente de prevenire a fraudelor, cum ar fi educația financiară, educația digitală, raportarea oricăror suspiciuni de fraudă. De asemenea, s-au prezentat pași pentru a nu deveni victimă a traficului de persoane și 2 link-uri utile pentru a obține informații suplimentare.

Dna prof. dr. Alina Burcă, împreună cu elevi din clasele X B, XI B, XII A și XII B, a dezbătut probleme legate de orice abuz sau violență, cu precădere asupra copiilor, pornind de la temele sugerate de organizatorii acestei acțiuni la nivel național: Prevenirea violenței sexuale și a abuzurilor sexuale asupra copiilor, Prevenirea hărțuirii și Prevenirea practicilor tradiționale dăunătoare. Elevii acestor clase au realizat eseuri pe aceste teme și filmulețe care să se înscrie în această campanie împotriva violenței. Cele mai reușite contribuții ale lor au fost redirecționate către domnul senator Adrian Hatos.

Dna prof. Ramona Iștoc, dirigintă a clasei a XII-a A, împreună cu dnul prof. Florin Iștoc, diriginte al clasei IX B, au organizat mai multe dezbateri la clasă, temele abordate fiind Prevenirea hărțuirii, a traficului de copii, prevenirea dependenței și abuzurilor de substanțe, discriminarea bazată pe starea de sănătate și copiii străzii. Elevii au avut ocazia să discute și cu reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea, care le-au oferit informații utile pentru a înțelege efectele negative ale consumului de substanțe dăunătoare, precum și soluții eficiente de prevenire a consumului și dependenței de astfel de substanțe.

Elevii au lucrat în echipe pentru a realiza afișe/colaje/desene cu mesaje sugestive, în vederea susținerii unei culturi preventive, de stopare a violenței împotriva copiilor și a tinerilor. În acest sens, elevii de liceu au prezentat colegilor de gimnaziu rezultatele muncii lor, încurajându-i să-și formeze de mici o atitudine pro-activă, o cultură preventivă, de denunțare a actelor de violență și de susținere a tuturor celor abuzați, oprimați.

Elevii s-au angajat activ în promovarea mesajelor antiviolente, manifestând un interes crescut și implicându-se în diverse inițiative menite să sensibilizeze comunitatea școlară cu privire la importanța non-violentei și a unui comportament respectuos.

Elevii implicați în campanie au marcat prin activitățile pe care le-au desfășurat, sub îndrumarea profesorilor lor, Ziua internațională de prevenire a abuzului asupra copilului – 19 noiembrie și 20 noiembrie – Ziua internațională a drepturilor copilului.

Prof. Ramona Iștoc, consilier educativ LTBE