În cadrul proiectului județean ”Be ECO friendly – Reduce-Reuse-Recycle”, ediția a II-a, 2022-2023, elevii școlilor implicate au derulat o serie de activități precum realizarea unor locuințe ”eco-friendly” sub formă de machete, expoziții în școală cu produsele realizate, scopul principal fiind informarea, conştientizarea şi sensibilizarea elevilor cu privire la necesitatea sortării deşeurilor menajere precum şi a refolosirii, reciclării şi valorificării acestora, pentru a susține dezvoltarea durabilă a societăţii omeneşti.

Trăim într-o perioadă în care produsele, de la cele mai mici până la cele mai mari, sunt ambalate. Pentru realizarea ambalajelor, se folosesc cantități mari de materiale plastice  hârtie și carton, metale (Fe, Al) precum și sticlă. Elevii claselor a VI-a, de la Școala Gimnazială nr. 11 Oradea, au vizionat filmulețe care prezintă dezastrul ecologic pe care îl produc aceste ambalaje, atunci când sunt aruncate la întâmplare. Pentru a-și conștientiza  colegii de necesitatea selectării și a reciclării deșeurilor din școală și de acasă, au realizat afișe și minicotainere din cutii de lapte ori din doze de aluminiu.

Elevii claselor a VIII-a, au învățat  despre centralele electrice și au aflat că cele care folosesc ca și sursă primară de energie combustibilii fosili, epuizabili, sunt și poluante. În machetele pe care le-au realizat, ei  vin cu soluții pentru viitor: centrale electrice fotovoltaice și eoliene.

Pășind cu uimire în lumea plantelor, elevii claselor a V-a, de la Liceul Teologic Baptist ”Emanuel” Oradea, au descoperit minunea ce se ascunde în  micuța sămânță care pusă în pământ, udată și îngrijită, încolțește și crește. Pentru a amenaja minigrădina, copiii au folosit vase din materiale reciclabile (borcane din sticlă, cutii din plastic și carton), în care au pus pământ, mușchi de pământ și pietricele și bineînțeles, semințe sau  răsaduri de flori. Astfel, sala de clasă a devenit mai plină de viață și culoare!

De asemenea, elevii de gimnaziu și liceu de la LTBE au realizat o expoziție cu afișe menite să încurajeze adoptarea unui stil de viață ”eco-friendly”.

Prof. Iștoc Ramona (LTBE Oradea)

Prof. Marc Cornelia (Șc. Gimnazială nr. 11, Oradea)