Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător, este aniversată în fiecare an pe data de 5 iunie. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei “Ecologia Umană” de la Stockholm.

 

Tema aleasă pentru anul 2019 este ”poluarea atmosferei”, iar gazdă a evenimentului este China. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), poluarea atmosferică constituie cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Uniunea Europeană (UE). În fiecare an, în UE, acest tip de poluare cauzează în jur de 400 000 de decese premature, iar costurile sale externe legate de sănătate se ridică la sute de miliarde de euro. Persoanele din zonele urbane sunt deosebit de expuse la acest risc. Particulele în suspensie, dioxidul de azot şi ozonul de la nivelul solului constituie poluanţii atmosferici consideraţi răspunzători pentru cea mai mare parte dintre aceste decese premature. (http://publications.europa.eu/webpub/eca/special-reports/air-quality-23-2018/ro/)

 

Poluarea atmosferei este considerată a fi o cauză importantă a schimbărilor climatice, ale căror efecte pot fi observate deja în Europa şi în întreaga lume şi se prevede o intensificare a acestora în următoarele decenii. Temperaturile cresc, modelele de precipitaţii se schimbă, gheţarii se topesc, nivelul mării este din ce în ce mai ridicat şi fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente, aducând pericole, precum inundaţiile şi seceta. (http://ec.europa.eu/environment/basics/global-challenges/consequences/index_ro.htm)

 

O importantă măsură pentru prevenirea poluării atmosferice ar fi utilizarea pe scară largă a energiei verzi, fapt pentru care Comisia Europeană şi-a propus ca, în anul 2020, 20% din consumul de energie să fie din surse regenerabile. La rândul său, România s-a angajat ca 24% din consumul din 2020 să fie energie verde.

 

Ţinând cont de toate aceste aspecte, elevii clasei a XI-a B, din cadrul Liceului Teologic Baptist “Emanuel”, sub îndrumarea dnei profesoare Iştoc Ramona, au ales să marcheze Ziua Mondială a Mediului 5 iunie 2019, prin realizarea unor proiecte pe teme precum: Energia regenerabilă-soluţie pentru viitor”,Surse de poluare ale aerului în Bihor”,Metode de combatere a poluării atmosferice”,Poluarea atmosferică – principala cauză a schimbărilor climatice?” şiStop poluării atmosferice!”.

 

Elevii au amenajat stand-uri în faţa şcolii, cu afişe, pliante, machete prin care au încercat să atragă atenţia orădenilor, dar în mod deosebit a colegilor din L.T.B. Emanuel, cu privire la necesitatea implicării fiecărui locuitor în promovarea unei dezvoltări durabile, a unui comportament responsabil faţă de mediu, care să asigure şi generaţiilor viitoare posibilitatea unei dezvoltări armonioase.

 

Vizitatorii stand-urilor au fost încurajaţi să folosească mijloace de transport nepoluante precum bicicletele, să aleagă energia verde în dauna celei convenţionale, să lase o amprentă ecologică cât mai redusă. De asemenea, au fost provocaţi să răspundă la diverse întrebări legate de protecţia mediului, fiind răsplătiţi cu dulciuri şi limonadă.