
În fiecare an între 15 martie – 15 aprilie serbăm “Luna Pădurii”, un eveniment ce are ca scop evidențierea rolului pădurii în menținerea echilibrului în natură și sensibilizarea publicului și a factorilor decizionali cu privire la importanța pădurilor și a rolului lor esențial în menținerea echilibrului ecologic la nivel global. Acest eveniment vine ca o necesitate în combaterea exploatărilor masive și își are rădăcinile în Statele Unite ale Americii, sărbătorit încă din 1872 sub numele de „Sărbătoarea sădirii arborelui”. În România, prima dată a fost organizat în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor și Instrucției Publice.
( https://www.retezat.ro/noutati/100/luna-padurii-15-martie-15-aprilie-2023)
În data de 21 Martie am sărbătorit Ziua Internațională a Pădurilor. Tema Zilei Internaționale a Pădurilor pentru 2023 este: “Forests and health” (Pădurea și sănătatea). Elevii clasei a XI-a A, coordonați de dnul prof. Florin Iștoc și ing. silvic Bîrle Lucian, director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”, Stațiunea Oradea, în colaborare cu Direcția Silvică Bihor, subunitate a Regiei Naționale a Pădurilor,jud. Bihor, au realizat o acțiune de împădurire în zona Săldăbagiu de Munte.
Elevii au avut învățat să facă diferența între speciile mai valoroase și cele mai puțin valoroase, precum și să înțeleagă nevoia de înlocuire a celor mai puțin valoroase. Totodată, s-a urmărit creşterea gradului de implicare al elevilor în problemele comunităţii locale legate de protecţia şi conservarea mediului, prin rezolvarea unor probleme de mediu cu care se confruntă comunitatea. Cu această ocazie, elevii au exersat și munca în echipă, pentru a fi capabili să răspundă la situaţii noi şi complexe de cunoaştere.
Pădurile sunt ecosisteme esențiale care adăpostesc cea mai mare parte a biodiversității mondiale. Ele constituie prin cele aproximativ 60.000 de specii de arbori plămânii planetei noastre și dezvoltă în interior mai bine de 80% din speciile terestre care sunt parte a complexității vieții. Avem datoria de a proteja ”plămânul verde” al Terrei, de a conștientiza că ritmul exploatării trebuie susținut de ce al plantării, pentru ca și generațiile viitoare să se bucure de minunile creației lui Dumnezeu!
Prof. Florin Iștoc




















