Fiind convinși de utilitatea excursiilor de studiu, care îmbină utilul cu plăcutul, ne-am încumetat să organizăm o nouă excursie în Barcelona, după mulți ani, de data aceasta cu ajutorul fiului nostru cel mic, Toni, pasionat de călătorii. Participanții la excursie au fost în principal elevi de gimnaziu și liceu, dar și foști elevi și prieteni dragi.

              În cele ce urmează, eleva Ciurdar Carla, din clasa a X-a A, va descrie periplul nostru prin fascinanta cultură spaniolă: „Cu gândurile deja rătăcind la destinație, în timpuria dimineață de 2 Iunie, ne urcam în autocarul care urma să ne ducă spre aeroport. Timpul petrecut în autocar, iar ulterior în aeroport se simțea apăsător, deoarece dorința de a ajunge cât mai repede la destinația finală devenea tot mai arzătoare. Cu toții eram entuziasmați să pășim, poate pentru prima dată, pe teritoriul încântătoarei metropole a Cataloniei. După un zbor liniștit, ajungem în sfârșit in inima pulsând de viață a Spaniei, Barcelona.

Incredibila structură a catedralei Sagrada Familia era încărcată de simbolism, de la cifre și numere la cuvinte și fraze inscripționate în cele mai neașteptate locuri.Este nedescris de greu să poți exprima în cuvinte detaliile meticuloase folosite pentru crearea capodoperelor lui Gaudí. După ce ne-am asigurat că am capturat momentul într-o fotografie de grup, eram gata de plecarea noastră spre locul care urma să ne fie casa pentru următoarele zile.

După o noapte de odihna în care ne-am recuperat puterile, Parcul și Palatul Güell ne așteptau numaidecât. Ajunși în una dintre minunile lui Gaudí, Parcul Güell părea desprins dintr-un basm. Cu forme arhitecturale deosebite, culori vii și vegetație luxuriantă, acest parc era cu adevărat un loc deosebit. Cu o uimitoare impresie ne-am despărțit de acest loc și am continuat drumul spre Palatul Güell. Încă o data am ajuns într-un loc elegant care exprima atât de frumos unica personalitate a arhitectului. Terminând de vizitat aceste minunate locuri, urma să ne petrecem restul zilei bucurându-ne de faimosul bulevard La Rambla unde am avut libertatea de a explora străzile încărcate cu o diversitate de magazine și restaurante.

Ajungând la jumătatea călătoriei noastre, într-o zi frumoasă de Duminică, ne-am putut bucura de plăcuta experiență de a vizita acvariul din Barcelona. Cu o mare diversitate de animale acvatice, acvariul ne-a încântat cu multe specii de pești colorați, caracatițe, meduze, chiar și pinguini. Dupa vizita acvariului am pornit spre Tibidabo, locul unde am putut admira de la înălțime priveliștea orașului Barcelona.

Tibidabo ne-a impresionat prin splendida catedrală aflată chiar în vârful muntelui, loc în care nu am omis să ne facem o fotografie de grup. Cu această ultimă vizită am finalizat prima parte a zilei, urmând să ne îndreptam spre stațiune, unde am avut parte de un timp minunat petrecut la mare. Serile deveneau mai frumoase pe malul mării, alături de prietenii noștri. Am adăugat multe comori în cufărul de amintiri, comori pe care le vom păstra și de care ne vom aduce mereu aminte cu drag.

Spre finalul călătoriei noastre am avut parte de o zi pe care am simțit-o la maxim. Cea mai așteptata atracție nu a întârziat să apară. Era ziua în care aveam oportunitatea de a ne bucura în unicul parc de distracții, Portaventura. Aceasta zi a însemnat curaj, adrenalină, distracție, forță și îndemânare. Portaventura va rămâne pentru mulți dintre noi locul în care ne-am depășit limitele și ne-am învins fricile.

După tot acest timp minunat petrecut împreună a sosit și momentul despărțirii. Ultima zi ne-a făcut pe mulți să realizam că această “aventură” a fost catalizatorul perfect pentru fericire. Aceste zile au fost o binecuvântare de la Dumnezeu. Au fost zilele în care am învățat că viața nu ar fi completă fără prieteni și ar fi săracă fără trăiri și experiențe. Și așa, am învățat că atunci când călătorim și îmbrățișăm fără frică noile experiențe, lumea se deschide în fața noastră.”

Carla Ciurdar și prof. Iștoc Ramona