În cadrul proiectului educativ Centenarul Marii Uniri – pietre de aducere aminte”, elevii ciclului gimnazial și liceal s-au gătit, cu mic cu mare, în straie de sărbătoare ca pe vremea străbunicilor pentru a-și manifesta respectul și prețuirea față de jertfa înaintașilor noștri, față de curajul de care au dat dovadă luptând pentru unitatea tuturor românilor.

 

Manifestarea a fost moderată de către profesor Ramona Iștoc, în calitate de organizator, bucurându-se și de prezența domnului inspector pentru proiecte educaționale, Florin Negruțiu, care i-a îndemnat pe elevi “să lumineze” ca și Cristos.

 

Domnul director, prof. Iosif Curta, a mulțumit tuturor elevilor, părinților și cadrelor didactice care s-au implicat trup și suflet, pentru ca cei 100 de ani de la Marea Unire din 1918, să fie sărbătoriți cum se cuvine.

 

Și pentru că suntem în asentimentul marelui istoric, Nicolae Iorga, care afirma că “un popor care nu își cunoaște istoria, este ca un copil care nu își cunoaște părinții”, sărbătoarea a continuat cu o lecție de istorie și patriotism, predată de domnul profesor de istorie, Florin Iștoc, împreună cu elevul Mircea Negrău, pasionat de istorie.

 

Lecția a fost completată de un grup de băieți, din clasa a X-a A, coordonați de către doamna profesoară, Fildan Mihaela, care au reprodus discursurile unor mari personalități care au luat cuvântul în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia, de la 1 decembrie 1918: Vasile Goldiș (Ban Thomas), Iuliu Maniu (Barna Eduard), Iuliu Hossu (Ghiurău Lucas), Ioan I. Papp (Pantiș Tommy). La chemarea actorilor, toată audiența a intonat imnul național “Deșteaptă-te, române!”, într-o atmosferă cu adevărat înălțătoare!

 

Manifestarea a continuat cu o călătorie imaginară prin regiunile istorice ale României Mari, reprezentate de echipele claselor a V-a A (Transilvania) și B (Maramureș), a VI-a A (Muntenia) și B (Dobrogea), a VII-a A (Crișana) și B (Oltenia), a VIII-a A (Moldova), a IX-a B (Bucovina), a X-a B (Basarabia) și a XI-a B (Banat). Aceștia au amenajat standuri frumos decorate cu obiecte tradiționale românești și produse culinare apetisante.

 

Convinși fiind că “tăria şi puterea unui popor, vaza sa, politica sa cumpănită, nădejdile sale, prezentul şi viitorul său zac în unirea naţională”, elevii și-au exprimat patriotismul, iubirea de țară prin cântece patriotice, sub bagheta doamnei profesoare de muzică, Blaga Diana, dar și prin poezii patriotice, îndrumați fiind de profesorii diriginți: Pușcaș Florina, Faur Tabita, Moțiu Rodica, Opriș Ligia, Iștoc Ramona, Ocoș Andrea, Fildan Mihaela, Burcă Alina, Boldiș Marinela și Magyar Ana. Echipa Crișanei a pus în scenă un joc de rol, avându-i ca protagoniști pe Mihai Viteazul (Bîrle Tudor), Alexandru Ioan Cuza (Roman Lucas), Regina Maria (Cadar Sofia) și Aurel Lazăr (Ardelean Dominique), pornind de la faimoasa Declarație de autodeterminare de la Oradea, semnată în casa dr. Aurel Lazăr, de către reprezentanți ai P.N.R, în data de 12 octombrie 1918.

 

Sărbătoarea dedicată Centenarului s-a încheiat cu un târg de produse tradiționale românești, toate fondurile obținute fiind direcționate către Fundația “Emanuel”, în vederea susținerii lucrărilor de construcție a sălii de sport. Buna desfășurare a manifestării se datorează și contribuției Consiliului elevilor, coordonat de către dnul profesor, Fiter Ciprian.

 

“Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit. ”
(Florin Constantiniu)

Ovidiu Dan și Ramona Iștoc