Eveniment educațional major desfășurat în Oradea

Ultima săptămână din primul modul al anului școlar în desfășurare a fost deosebit de încărcată și solicitantă pentru cadrele didactice ale Liceului Teologic Baptist “Emanuel” din Oradea. Această unitate școlară a fost gazda unui eveniment deosebit de important pentru învățământul confesional neoprotestant din România. În fiecare an, la finalul lunii octombrie se desfășoară Conferința Națională organizată de ACSI (Asociația Internațională a Școlilor Creștine), care are menirea de a întări legăturile dintre școlile creștine din România și de a disemina experiențe și practici model pentru eficientizarea procesului educativ din nivelul preuniversitar. Astfel, sâmbătă, 28 octombrie, a fost rândul Liceului Teologic Baptist Emanuel să își deschidă porțile pentru desfășurarea acestei conferințe. Tema acesteia a fost Relevanța școlilor confesionale în paradigma învățământului preuniversitar postmodern românesc.

Deschiderea oficială a acestui eveniment a fost onorată cu prezența unor distinși invitați. Doamna viceprimar Antonia Nica a adresat tuturor un cuvânt de bun venit prin care sublinia importanța principiilor și a valorilor care ne călăuzesc activitatea în calitate de ,,responsabili într-ale educației livrate și integrate în dogmele creștine împărtășite de noi”, dar și conștientizarea nevoii de creștere spirituală în vremurile acestea. Au urmat cuvinte înțelepte, de inimă, adresate cu multă sinceritate și apreciere față de importanța acestui eveniment, din partea domnului Inspector de Religie și pentru proiecte educaționale în cadrul ISJ Bihor, profesor Florin Negruțiu și din partea domnului Director al CCD Bihor, profesor dr. Alin Ștefănuț. Acestora li s-a adăugat, printr-o scurtă meditație, domnul Conferențiar universitar dr. Dan-Aurelian Botica, cadru didactic al Universității Emanuel din Oradea și al Liceului Teologic Baptist Emanuel. Momentul muzical a fost susținut de un grup de elevi ai liceului Emanuel.

Momentul festiv al deschiderii oficiale a fost urmat de o sesiune plenară susținută de către domnul Laszlo Demeter, director ACSI Europa, venit special din Budapesta, pe tema Învățătura pentru creșterea spirituală. Acestui moment i-au urmat 13 ateliere pentru care profesorii participanți au putut opta, în funcție de zona de interes a fiecăruia.

 1. Questions that shape our faith – Paul Madsen
 2. Helping students grow spiritually through difficult conversations – Roslyn Barnes
 3. Self-reflection: a foundation for every teacher – Bert Vogel
 4. O școală fără conflicte – prof. Liviu Căprar
 5. Educaţia creştină – caracter şi competenţă – prof. dr. Flore Drăgan
 6. Cum să comunic cu un părinte supărat? – prof. Emilia Căprar
 7. Abordare privind predarea educației sexuale din perspectivă creștină – prof. Mădălin Potoroacă
 8. Analiză privind impactul școlilor confesionale în sistemul de învățământ românesc – prof. dr. Iosif Curta
 9. Mentorat şi coaching, două concepte actuale – între necesitate şi modă prof. dr. Alina Burcă, prof. bibliotecar Andra Ştefan și studentă Litere UEO Andreea Moşuţ
 10. Valenţele educative ale textului literar şi impactul valorilor morale promovate de acesta în dezvoltarea echilibrată a elevului contemporan – prof. Dorina Popa, prof. înv. primar Irina Negru, prof. dr. Mihaela Fildan, prof. Anca Știube, prof. Meda Chetrone, prof. Lidia Urs, prof. Florina Pușcaș, prof. Tabita Faur
 11. Abilităţi şi valori ale dascălului creştin în postmodernism – prof. Florin Iștoc, prof. Ramona Iștoc, prof. Adriana Silaghi-Lucaci
 12. Inteligenţa artificială – Între Sacru şi Profan – prof. dr. Călin Gal-Chiş
 13. Cadrul didactic – bune practici în creşterea spirituală a generaţiei Z – prof. drd. Ioan Tamaș, prof. Sabin Varan

Cei 250 de participanți la conferință au avut o ofertă bogată din care să aleagă seminarul dorit. Aceștia au reprezentat județele Bihor, Arad, Cluj, Bistrița-Năsăud, Timiș, Hunedoara, Maramureș, Prahova și Sibiu, dar și capitala. Au fost reprezentate aproximativ 20 de școli, 5 grădinițe și 5 asociații educaționale private.

Conferința a continuat cu a doua sesiune plenară, susținută de domnul Conferențiar universitar dr. Sebastian Văduva, cadru didactic la Universitatea Emanuel din Oradea, având tema 7 diferențe dintre învățământul creștin și cel secular.

Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților ACSI din străinătate și din țară: Laszlo Demeter (director ACSI Europa), Paul Madsen (consultant educational ACSI, din SUA), Bert Voegel (consultant ACSI, din Olanda), Roslyn Barnes (consultant ACSI, din Australia), Liviu Căprar (consultant educațional ACSI România, pentru licee) și Elisabeta Rauca (consultant educațional ACSI România, pentru grădinițe). Împreună cu aceștia, pentru reușita evenimentului s-au implicat în mod direct și cu multă dăruire cadrele didactice ale școlii gazdă, coordonate de către domnul director Iosif Curta.

prof. dr. Alina Burcă

prof. Diana Blaga