Oradea celebrează anual patrimoniul Art Nouveau prin evenimente inedite organizate de Primăria Municipiului Oradea, în parteneriat cu alte instituţii şi organizaţii. Şi în acest an, în cadrul proiectului Întărirea identităţii culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau” (acronim proiect – Art Nouveau 2), cu finanţare europeană, s-au organizat o serie de activităţi atractive în 10, respectiv 12 şi 13 iunie.

 

Organizatorii orădeni ai Zilei mondiale Art Nouveau din 2021 au ales ca temă prezentarea ornamentelor zoomorfe, care împreună cu motivele vegetale, florale şi antropomorfe, decorează faţadele sau interioarele minunatelor clădiri Art Nouveau. Vizitatorii au fost întâmpinaţi cu instalaţii 3D din pânze imprimate cu decoraţiuni zoomorfe, activităţi pentru cei mici, tururi ghidate gratuite, în trei limbi de circulaţie, precum şi spectacole în aer liber.

 

Ghidajul a fost coordonat de Alex Trandafir, printr-o colaborare între ORADEAdventure şi voluntarii Centrului de Tineret The Spot, participanţi în cadrul proiectului “Vocabularul elevului turist” şi anume, Sava Sebastian (XI B), Maier Damaris (XI A), Voichescu Daria (XI A), Negru Daniela (XI B) şi Kiss-Roth Samuel (IX A). Cu această ocazie, elevii amintiţi, absolvenţi ai cursului de ghid local din cadrul proiectului “Vocabularul elevului turist în Oradea”, au avut ocazia să debuteze ca şi ghizi în cadrul unui proiect de mare amploare.

 

Prestaţia lor a fost apreciată atât de organizatori, cât şi de turiştii şi orădenii care au participat la tururile ghidate, sub îndrumarea acestora. În cele ce urmează, oferim câteva impresii ale tinerilor implicaţi în proiect:

 

Mereu mi-a plăcut să vorbesc, să fiu cu oameni, mi-a plăcut arta, istoria şi poveştile, dar nu am crezut vreodată că există un domeniu care să le îmbine pe toate, şi să ofere atât de multă satisfacţie. Weekendul din 12-13 iunie, a fost, fără nicio exagerare, una din cele mai frumoase experienţe din viaţa mea. Am întâlnit oameni minunaţi şi am învăţat atât de multe, bineînţeles, nu doar despre oraş şi istoria lui pregătindu-ne pentru eveniment, cât şi despre ce înseamnă o prezentare de succes şi cum să acaparezi atenţia oamenilor, asa încât să se îndrăgostească de lucruri poate deja ştiute, dar niciodată înţelese. Oportunitatea de a participa la ziua mondială Art Nouveau a deschis cu siguranţă drumuri noi, şi va rămâne mereu în amintirea mea, ca fiind prima dată când oameni din atât de multe locuri diferite, de vârste diferite şi cu interese diferite, au văzut în mine nu doar un copil, ci un exemplu, sau poate chiar o uşă spre cunoaştere, atât cât timpul mi-a permis să le dezvălui.” (ghid local, Maier Damaris, XI A)

 

”În câteva cuvinte, zilele de sâmbătă şi duminică, 12 şi 13 iunie au fost pur şi simplu încărcate cu bună dispoziţie şi entuziasm. Ne-am bucurat de turişti de peste tot, oameni doritori să cunoască mai mult Oradea. Publicul a răspuns pozitiv propunerii legate de tururile ghidate şi împreună am sărbătorit astfel Ziua Mondială Art  Nouveau de anul acesta. ” (ghid local, Voichescu Daria, XI A)

 

”Experienţa weekend-ului Art Nouveau a fost o experienţă “nouveau” şi pentru mine, datorită faptului că am debutat ca ghid local al frumosului nostru oraş. M-am bucurat de fiecare moment în care am putut să intru în contact cu nişte oameni faini, cu o pasiune comună pentru artă, istorie, pentru frumos, dar în primul rând pentru Oradea. Sunt mândru că am avut ocazia să le fac turiştilor din alte zone ale ţării cunoştinţă cu minunatele palate orădene, construite într-un stil nemaiîntâlnit pe meleagurile româneşti, dar şi să le ofer orădenilor pasionaţi de propriul oraş cunoştinţă cu poveşti şi detalii fascinante neştiute de ei până acum.” (ghid local, Sava Sebastian, XI B)

 

Felicităm organizatorii pentru un eveniment de excepţie, dar şi pe tinerii implicaţi ca şi ghizi locali, dorindu-le o vară plină de experienţe unice, alături de oameni minunaţi, din toate colţurile lumii, pe care să-i fascineze cu poveştile Micului Paris!

 

Prof. Ramona Iştoc