Cu prilejul comemorării Zilei Holocaustului în România, pe 9 octombrie, elevii școlii noastre au luat parte la activitatea “Holocaustul – Aducere aminte” în colaborare cu Asociația Tikvah, reprezentată de doamna președinte Emilia Teszler.

 

Activitatea a avut în vedere încurajarea practicilor democratice și integratoare și consolidarea valorilor fundamentale, precum: drepturile omului, lupta împotriva rasismului, solidaritatea umană. Astfel activitatea a fost deschisă cu o scurtă prezentare a Holocaustului în România a domnului profesor Florin Iștoc, urmând ca doamna Emilia Teszler să le vorbească participanților despre situația evreilor din Oradea în cel de-al Doilea Război Mondial, ghetoizarea și deportarea forțată a acestora către lagărele de concentrare și exterminare, dar și despre figuri centrale ale istoriei locale de la acea vreme: Lenke Ziszovits Popper – campioană de tenis a României, Eva Heyman.

 

Într-un moment de profundă empatie, participanții au urmărit filmul “Micul meu Jurnal..”, cuprinzând fragmente din Jurnalul Evei Heyman.

 

Întreaga activitate s-a încheiat prin întrebările si discuțiile la care elevii au participat și le-au inițiat.

 

Prof. Adriana Silaghi-Lucaci

Catedra de Istorie-Geografie