24 Februarie – o zi obișnuită pentru români – a marcat ziua începerii coșmarului ucrainean cauzat de invazia militară rusă în Ucraina declanșând astfel cea mai mare criză a refugiaților de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent. România s-a confruntat încă din primele zile ale războiului cu valuri de mii de refugiați care au ales să fugă din calea ororilor distrugerii și să caute un loc sigur în țările europene, fapt care a fost o provocare urgentă pentru comunitatea oamenilor de bine de pretutindeni. Numeroase organizații caritabile, instituții publice și oameni de rând și-au unit forțele într-un efort comun de a întâmpina multele nevoi pe care acest război le-a generat. Dacă la început primele valuri de refugiați erau constituite în principal din ucraineni cu posibilități materiale, cu proiecte de viitor și cu o destinație clară în Europa și nu numai, odată cu agravarea conflictului ruso-ucrainean, valurile de refugiați de la granițele României s-au metamorfozat, treptat dar sigur, în persoane cu resurse modeste aduse în pragul disperării, având o singură deviză: să-și refacă viața de la zero.

 

Ca școală și comunitate ne-am alăturat și noi efortului comun de a-i sprijini pe cei de la granițele de nord ale României, fapt pe care l-am făcut asigurând pachete alimentare în vama Petea și Halmeu din județul Satu Mare la început și mai apoi adăugând și pachete de igienă personală și haine pentru adulții de toate vârstele și pentru copii. Pe măsură ce autoritățile s-au organizat, nevoia de ajutor la graniță a fost acoperită în mare parte de organizații guvernamentale și ONG-uri oferindu-ne astfel oportunitatea de a ne implica în trimiterea de ajutoare direct în Ucraina pe ruta Suceava-Chișinău prin acțiuni organizate de Biserica Baptistă „Emanuel” și Comunitatea Baptistă de Oradea și Satu Mare.

 

Parteneriatul dintre comunitatea Baptistă de Oradea și Satu Mare, Biserica Baptistă „Emanuel”, Fundația Pentru Educație Creștină „Emanuel” și Liceul Teologic Baptist „Emanuel” a scos la iveală oameni cu inimă mare dispuși să dea din multul sau puținul lor pentru a veni în sprijinul celor care suferă pierderi inimaginabile cauzate de război. Cine ar fi crezut că azi, într-o eră a tehnologiei, a comunicării fără bariere și a negocierilor la toate nivelurile se mai poate discuta de invazii teritoriale și de război așa cum suntem obligați să fim martori fiecare dintre noi? Și totuși nevoia de solidaritate și ajutor fără preconcepții este una de actualitate și o motivație reală în a sta alături de poporul vecin. Ca peste noapte versetul din Matei 7:12a – traducerea Dumitru Cornilescu – „Tot ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel”, a devenit motorul actelor de binefacere de pretutindeni privind campaniile umanitare pro Ucraina.

 

Până acum Liceul Teologic Baptist „Emanuel” împreună cu instituțiile mai sus menționate a fost trup și suflet implicat în 3 campanii umanitare pro Ucraina și dorește să continue ceea ce a început, atâta timp cât cadrele didactice, personalul nedidactic, personalul auxiliar al instituției, părinții și partenerii școlii noastre ne vor sprijini eforturile.

 

 

Dumnezeu să binecuvinteze pe toți cei care într-un fel sau altul au fost și sunt mici sau mari samariteni milostivi în aceste campanii, tuturor celor care și-au pus timpul și viața în folosul celorlalți și tuturor elevilor care au participat la întregul proces de realizare a pachetelor pentru refugiați și pentru Ucraina.

 

 

 

 

Pe lângă nevoia de ajutor umanitar, acest proiect  „Împreună pentru Ucraina” este pentru școala noastră o lecție practică de slujire, un exemplu viu de bune practici și un mod real de a pune în valoare potențialul ridicat al elevilor și familiilor școlii noastre.

             Director,

    prof. Curta Iosif – Viorel

Coordonator,

prof. Faur Tabita