Și în acest an școlar, comisia de promovare a imaginii școlii a organizat activități menite să marcheze atât Ziua școlii – 32 de ani de har și binecuvântări, cât și Ziua Națională a României, 1 decembrie – 104 ani de la Marea Unire din 1918. Manifestările s-au înscris într-un proiect local intitulat „Europa văzută prin ochii elevilor”, aflat la a doua ediție.

 

Prin activităţile propuse, organizatorii au urmărit să trezească interesul elevilor pentru cercetarea unor momente şi personalităţi care au creat România Mare și Europa Unită, adevărate exemple de moralitate, tenacitate, caracter şi civism, demne de urmat. Totodată, descoperirea valorilor naţionale care ne individualizează în cadrul familiei europene, îi ajută pe elevi să se integreze mai ușor în marea familie europeană.

 

Ca și profesori creștini, avem misiunea de a modela caractere în acord cu standardele morale ale lui Dumnezeu, să oferim elevilor noștri o educaţie creştină din perspectivă evanghelică, dar şi o pregătire ştiinţifică în conformitate cu standardele învăţământului preuniversitar din această ţară. Am ales să marcăm Ziua școlii printr-o acțiune caritabilă, urmând astfel învățăturile biblice. În acest sens, elevii claselor primare s-au mobilizat, cu ajutorul părinților și sub îndrumarea învățătorilor lor, organizând un târg cu produse tradiționale dulci și sărate, dar și o multitudine de obiecte handmade. Toți banii strânși în urma acestei actiuni vor fi donați famiilor de ucrainieni refugiați în Oradea, dar și altor persoane aflate în dificultate. De asemenea, d-na prof. Faur Tabita a organizat o expoziție de lucrări realizate de elevii de gimnaziu și liceu, având ca sursă de inspirație motivele decorative tradiționale românești dar și elementele de patrimoniu național imobil și mobil. În cadrul expoziției a putut fi admirată o colecție de ii desenate și decorate în tehnică mixtă, farfurii și linguri de lemn decorate cu motive de inspirație folclorică, o colecție de vederi lucrate în tehnică grafică reprezentând clădiri aparținând patrimoniului național dar și patrimoniului mondial UNESCO din România și o serie de desene realizate de elevii claselor a V-a cu tema “România văzută prin ochi de copil”.  Elevii clasei a XI-a B au susținut în fața colegilor o prezentare despre un obiectiv architectural cu valoare de patrimoniu din țara noastră având ca scop promovarea siturilor arhitecturale cu potential turistic.

 

 

 

Arta populară românească e o sursă nesecată de inspirație, de frumos, fapt pentru care am încercat să reaprindem pasiunea pentru tradiție și folclor, sărbătorind ziua școlii și ziua națională îmbrăcați în ie. Elevii care au ales să poarte ia și portul popular au fost scutiți de purtarea uniformei școlare. A fost o reală delectare să ne admirăm elevii și colegii pe coridoarele școlii și în clase  purtând frumoasele straie încărcate de tradiție și valoare. Cei mai mândri de ținutele lor au fost elevii din ciclul primar care au realizat adevărate defilări de grup în pauze pentru a admira și pentru a li se putea admira vestimentația, nesfiindu-se să facă remărci și dezbateri pro și contra la adresa straielor preferate.

 

Pentru a marca și mai solemn Ziua de 1 Decembrie, catedra de istorie-geografie a avut un invitat special, pe domnul lector universitar dr. Radu Romînașu, care a avut o prelegere de suflet pentru mai multe clase de gimnaziu și liceu în cadrul căreia a accentuat ideea că au existat mai multe momente istorice care au fost pietre de temelie în împlinirea idealului național la 1 decembrie 1918, amintind astfel de: acțiunea lui Tudor Vladimirescu de la 1821, Revoluția Pașoptistã, participarea României la războiul ruso-turc din 1877-1878, iar încununarea acestor acțiuni a fost participarea României la Primul Rãzboi Mondial încheiat cu întregirea naționalã. De asemenea, elevii au fost îndemnati prin vocea profesorului Radu Romînașu că istoria nu trebuie învățată din obligație, ci din respect și de dragul sacrificiilor făcute de către înaintași. Cu această ocazie, în deschiderea manifestării, d-nul prof. Florin Iștoc i-a îndemnat pe elevi să fie mândri că sunt români, să prețuiască jertfa înaintașilor noștri pentru ca noi să fim, în prezent, o națiune liberă și unită, într-un stat independent, iar d-na prof. Adriana Silaghi a prezentat un scurt istoric al zilei de 1 decembrie 1918.

 

În final, dorim să mulțumim din suflet tuturor celor care s-au implicat, într-un fel sau altul, în desfășurarea cu succes a acestor activități.

 

Dumnezeu să binecuvinteze pe mai departe L.T.B.E. Oradea!

Dumnezeu să binecuvinteze România!

 

  prof. Iștoc Ramona, prof. Faur Tabita, prof. Moțoc Mariana, prof. Silaghi Adriana